2009.06.07. 10:24 Bagarella

Nyári szünet :)

2 komment

Címkék: vakáció ferie


2009.05.03. 14:12 Bagarella

Millennium da Pippo

 Millennium da Pippo, Andrássy út

A jó bornak nem kell cégér, így nem szükséges, hogy ódákat zengjek az Andrássy út ás Rózsa utca sarkán található hangulatos szicíliai-olasz étteremről. Amióta megnyílt, anyagi helyzetemtől függően hetente-kéthetente egyszer biztosan ott vacsorázom. Mert megérdemlem :)

      Most is hangsúlyozom, hogy sem íróember, sem gasztroblogger nem vagyok, így nem fogok részletes elemzést írni a vitello tonnato-jukról, vagy a tipikus szicíliai halételeikről. Már akkor törzsvendég voltam amikor még maga Pippo állt a konyhában, és évek múlva is visszajárok, a külföldi látogatóimat, üzletfeleimet is mindig ide hozom. Szerintem mindent elmond a helyről, hogy Budapest olasz lakosságának nagy része ezt a ristorantét preferálja, legyen szó követségi munkatársakról, üzletemberekről, kisvállalkozókról, családanyákról. Sőt: előfordulnak itt magyar, sőt olasz "hírességek" is, annak ellenére, hogy ez nem egy "to see and to be seen" jellegű étterem. De akkor is az örök kedvencem marad!

1062 Budapest,, Andrássy út 76.

www.milllenniumdapippo.hu

 

2 komment

Címkék: budapest olasz étterem pizza da pippo millennium délolasz


2008.09.22. 20:58 Bagarella

Mascalzone Latino

 A korábbi Budavár étterem helyén nyílt szeptember elején egy apró olasz ristorante, és természetesen azonnal fel is kerekedtünk, hogy kipróbáljuk. Bár a név alapján délolasz specialitásokra számítottam, itt inkább a toszkán konyha remekeit kóstolhatjuk meg Giuseppe Mosti séf tolmácsolásában.

Korábbi munkásságáról: http://www.xpatloop.com/interviews/329/

 Nem is vesztegettük az időnket és ízlelőbimbóinkat a Pizza-Pasta-Pesce trió egyikére sem, hanem inkább beéecsaptunk a lecsóba - pontosabban a pacalba, azaz a trippa-ba, amely a toszkán konyha egyik alapétele. Rozmaringos burgonyát választottunk mellé köretnek. Ízletes volt, és jókora adag, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni.

Desszertnek a ház specialitását, a limoncellós tiramisut kértük. Krémes mascarpone, limoncellóba áztatott kekszdarabkák, vanília egyvelege, a tetején gusztusos csokireszelékkel.

Az árak sem vágtak a földhöz, egy kétszemélyes vacsoráért (bor nélkül, azt majd legközelebb...) kb. 6.000 HUF-t fizettünk.

Ha minden vendég ilyen elégedetten és jóllakottan távozik, akkor valószínűleg előre kell majd asztalt foglalni az amúgy aprócska, harminc terítékes étteremben.

 Mascalzone Latino, Locanda Mediterranea, 1015 Budapest, Donáti u. 40-42

mascalzonelatinorestaurantinbudapest.blogspot.com/

 

 

1 komment

Címkék: olasz étterem latino ristorante mascalzone budavér


2008.07.20. 00:00 Bagarella

Budapest igazi olasz éttermei - Ristoranti italiani a Budapest

Autentikus olasz éttermek és pizzériák itthon

Sajnálatosan sok étterem és pizzéria marketingfogásként olasznak hirdeti magát (már az olaszosan csengő nevében is), amúgy pedig ételei annyira olaszok, mint Makó Jeruzsálemtől (szép, magyaros megfogalmazás volt, igaz?).

Előszerettel adnak ketchupot a pizzához, de a legjobb, amikor az eredetinek mondott "olasz étterem" borlapján abszolút nincs egy üveg olasz bor sem, max. olaszrizling! :-S

Következzen a kedvenc és autentikus budapesti talján vendéglátóegységeim listája, ahol a tulajdonosok, üzemeltetők, szakácsok olaszok és igényesen képviselik hazájuk gasztronómiáját.

  • Millennium da Pippo, Andrássy út
  • Da Wally, XI. ker
  • Pippo, V. ker Bank Center
  • Mascalzone Latino, I. ker Várnegyed

 

13 komment

Címkék: budapest olasz étterem eredeti trattoria pippo ristorante italiana fausto pmodoro


2008.04.10. 10:17 Bagarella

Da Wally

Kis fővárosunk szinte egyetlen "cucina casalinga" olasz étterme, azaz egy olyan hely, ahol a specialitások mellett az igazi házias olasz ízeket is megkóstolhatja a kedves vendég. Semmi pucc, kötetlen és baráti a hangulat, széles étel- és pizzaválaszték, megfizethető és finom olasz borok, gyors és készséges pincérek, mindig vidám, fiatal, kedves olasz üzletvezetőnő.

Íme egy friss, áprilisi értékelés az étteremről, érdemes elolvasni.

www.pm.hu/index.php?sect=gasztro&alsect=cikk&id=350

Szinte érthetetlen, hogy miért nem ismertebb a Da Wally - talán a XI. kerület túlságosan kiesik a city-be szokott jónépnek. Higgyetek nekem: ár-érték viszonyban magasan veri a belvárosi helyeket. Egyszerű, tiszta, otthonos. A kedvencem.

10/10 pont. Bravo!

3 komment

Címkék: budapest olasz da okay ristorante italiana wally


2008.04.01. 16:22 Bagarella

Olasz borok: Lambrusco

Ha már a gyöngyöző vörösboroknál tartunk, szóljon ezen rövid írás a másik olasz favoritról, a Lambrusco-ról, amely Emilia Romagna vagy Lombardia tartományból származik. A Lambrusco szőlőfajtát már az etruszkok és a rómaiak is művelték, és a 20. sz. végén már több, mint 60-fajta Lambrusco szőlőt különbözettek meg.

Európában és Amerikában a Lambrusco vörös, édes változata terjedt el, és kis hazánkban is sokan kedvelik ezt az alacsony savtartalmú, gyöngyöző, pirosgyümölcsökre emlékeztető aromájú édes bort.

Ahol kapható:

Bortársaság www.bortársaság.hu

Vino Fino olasz borkereskedés www.vinofinoselection.com

AGIP olasz borai  www.agip.hu

LIDL www.lidl.hu (egy próbát megér)

1 komment

Címkék: budapest italiano lambrusco


2008.03.09. 14:20 Bagarella

Olasz borok: Fragolino ( és Dolce Novella)

"Eperbor"

Sokan kérdeztétek, hogy hol tudnátok Fragolino-t vásárolni (az ún. olasz "eperbor", vörös, édes habzóbor). Mindenféle árkategóriában forgalmazzák, a gazdaságostól az exkluzívig, de a lényeg ugyanaz: az édes, eperízű lötty az üvegben.

A Dolce Novella ellenben kifejezetten az "uva fragola" szőlőből készült, eperízű bor (nem habzó). Érdemes a kizárólagos magyar forgalmazótól beszerezni otthonra, ha nem akartok csillagászati árakat fizetni érte egyes éttermekben.

Ne számítsatok csúcsborra; fiataloknak, édesszájúaknak, nyári estékre tökéletes választás :)

Fragolino-lelőhelyek:

 
Dolce Novella - lelőhelyek:
 

 

8 komment

Címkék: budapest olasz fragolino eperbor


2008.03.01. 22:10 Bagarella

Olasz borok: Pugliai borok (Primitivo, Aglianico)

A múlt héten pugliai (délolasz, mi más) borokat vásároltam, úgymint:

Primitivo di Manduria-t és Aglianico-t, a salentói borvidék remekeit. Testes, nagyon tüzes vörösborok szép fekete dizájnos palackban, alkoholtartalmuk eléri akár a 14 fokot is. A Primitivo-ból a száraz az igazi :-P Vigyázat, hamar megárt! :))

Lelőhelyek:

AGLIANICO: a bennfenteseket kérem, hogy írjanak up-to-date tippeket, mert augusztusban már egy palackot sem találtam Bp-n!

PRIMITIVO DI MANDURIA:

Etna olasz étterem, Bp. II. Rózsakert (www.etna.hu) (nincs fotóm az onnan elhozott palackról)

 

 

 

Vino Fino, Damjanich u. 25/A (www.vinofinoselection.com/products.html)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nier Budapest (www.fahnenberg.com/wines/italy/cz/win_italy%20cz.html)

 

 

 

 

2 komment

Címkék: olasz bor borok puglia pugliai primitivo manduria aglianico délolasz


2008.02.12. 10:06 Bagarella

Peccati di Gola

Arrrrgh... yuck...

Régóta vártam már a találkozást, lévén, hogy kedves olasz ismerősöm javasolta a helyet, na meg a tulajdonos-séf, Raimondo a Culinaris támogatását is élvezi, és mindezek mellett számos oklevéllel, címmel is büszkélkedik.

Sajnos ez nem jelenti azt, hogy az étterme hozza is az elvárt minőséget. Hangulatos, szép az enteriőr, igazi olasz desgin, de ez önmagában kevés, ha az étel finoman szólva nem stimmel. Borzalmasan rosszat ettem, igaz, nem drágán, de a pizzaszakácsot páros lábbal rúgnám ki Raimondo helyében. Ehetetlen. A többi fogást nem merném megkóstolni.

 10/2 pont

Szólj hozzá!

Címkék: di peccati gola ristorante


2008.01.20. 00:00 Bagarella

Olasz borok: általános tudnivalók

Ezúttal sem írok disszertációt, nem vagyok ál-borértő sznob. Na jó, egy kicsit azért igen. Szerintetek vajon mennyi olasz bort bír el az amúgy is telített magyar borpiac, ahol a borfogyasztás a hétköznapi emberek számára még csak kialakulófélben van? Sajnálatos, hogy egyre több a "töltelék" a két végpont, a magyar fogyasztó és az olasz bor között. Számtalan borportál az Interneten, hirdetésekkel telített bormagazinok, újabb és újabb értelmetlen sallangos borkóstolók. Ne feledkezzetek meg róla, hogy a lényeg maga a talján nedű fogyasztása! :-P

 

Az olasz borok osztályozásáról - szubjektíven:

DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita

Ellenőrzött és garantált eredetű csúcsbor. "Fincsi" (D-209)

DOC - Denominazione di Origine Controllata

A magyar nyelvben minőségi bornak fordítják, helyesen. Eredete ellenőrzött, szigorú szabályozással készült.

IGT - Indicazione Geografica Tipica

A magyar szabályozás "tájbornak" fordítja, muahh. A tájbor a magamhoz hasonló átlagember számára egyet jelent a tablettás borral. Nemde? Vajon ki vezette be így a kifejezést a bortörvénybe és vajon miért, hogy az olasz minőségi DOC alatti közvetlen IGT kategória ilyen negatív konnotációt kapjon a magyar nyelvben? Az IGT számomra sok magyar minőséginek titulált bort is leköröz. Bátran ajánlom őket. Hogy egy ismert olasz borkereskedést idézzel: "tájjellegű bor; a DOC és a VDT közötti kategória. Minősége viszont gyakran kiváló, legtöbbször a DOC által nem engedélyezett fajta található benne, esetleg csak marketing..."

VDT- Vino da Tavola

Védett eredet nélküli asztali bor. Szerintem ez is veri a magyar asztali borokat. Olcsó és jó.

1 komment

Címkék: olasz bor borok vino doc igt tavola docg italiano